Pentru cei care nu stiu care sunt cele mai bune, veti gasi aici o lista cu cele mai folosite uleiuri pentru gatit si cele mai sanatoase, impreuna cu motive pentru care ar trebui sa incepeti sa le adaugati in dieta voastra.
Uleiul de masline
Reputatia uleiului de masline vine de la efectul acestuia in reducerea colesterolului. Cand este utilizat moderat, uleiul de masline ridica nivelul colesterolului bun pentru organism, reducand nivelul colesterolului daunator. Persoanele care vor sa se ingrasa putin fara sa isi puna sanatatea in pericol sunt, deseori, indrumati sa foloseasca ulei de masline atunci cand gatesc.
Ulei de Caola
Acest ulei provine din Canada si este cunoscut ca fiind foarte bun pentru sanatatea inimii. Canola este bogat in omega 3 si omega 6. Desi este foarte bun, la peste o temperatura de 120 de grade, poate fi daunator. Este recomandat sa se utilizeze la temperaturi moderate pentru sanatatea organismului.
Uleiul de Floarea-soarelui
Acest ulei este cel mai rau dintre uleiurile de prajit. Este bogat in vitamina E si in acizi de grasime omega 6, dar are proprietati care il fac daunator. Este foarte popular, nu ezita sa il incerci.
Uleiul de alune
In comparatie cu alte uleiuri de prajit facute din legume, uleiul de alune este foarte bogat in grasimile saturate. Totusi, aceste grasimi nu sunt daunatoare la temperaturi normale de gatit. Uleiul de alune este o alegere decenta pentru cei care vor un stil de viata sanatos.
Uleiul de porumb
Uleiul de porumb este o alegere veche, dar nu e printre cele mai sanatoase alegeri cand vine vorba de uleiurile de prajit. Problema acestui ulei este, in general, procesul de fabricare prin care trece, fiind hidrogenat. Este nutritiv si a fost dovedit faptul ca reduce nivelul colesterolului - atat cel bun, cat si cel rau. Exista alegeri mai bune decat acest tip de ulei, dar si alegeri mai putin inspirate.
Uleiul din seminte de bumbac
Vei ramane surprins daca ai sti cate mancaruri contin ulei din seminte de bumbac. Din pacate, acest ulei vine din plante care sunt, deseori, stropite cu chimicale ce pot dauna sanatatii. Este un ulei delicat, de aceea este oxigenat pentru a dura mai mult. Acest tip de ulei nu este o alegere potrivita pentru cei care tin regim.
Uleiul de palmier
Uleiul de palmier este foarte des folosit, in special la cereale si la dulciuri. Primeste un scor mic pentru continutul slab de grasimi, dar si pentru felul in care se fabrica si este procesat. De multe ori este considerat ca uleiul ce nu contine colesterol. Desi poate fi adevarat, nivelul ridicat de grasime saturata prezenta in acest ulei ridica nivelul colesterolului.
Ulei de cocos
Uleiul de cocos este considerat cel mai nesanatos ulei natural de prajit. Deseori este folosit in fabricarea ciocolatei pentru felul in care se topeste in mana, nu in gura. Are cel mai ridicat nivel de grasime saturata dintre toate uleiurile de prajit, facandu-l o alegere neinspirata pentru cei care vor sa piarda in greutate si sa aiba un organism sanatos.
Dupa cum vedeti, nu toate uleiurile sunt create la fel: unele promoveaza slabitul, altele reducerea colesterolului, in timp ce altele pot fi daunatoare pentru sanatate.
Puteti folosi acest articol pentru a va ajuta sa incepeti o viata sanatoasa. Este recomandat sa cautati informatii despre alte uleiuri inainte sa le incercati.
No comments:
Post a Comment