Cum imi pregatesc copilul pentru prima zi de scoala?

Prima zi de scoala nu e usoara nici pentru parinti, nici pentru copii. Sunt o multime de emotii amestecate, incat nimeni nu mai stie ce simte cu adevarat. Un lucru insa e cert – toti copiii trebuie pregatiti pentru ziua in care poarta pentru prima data ghiozdane.  

Ai putea incepe pregatirea pentru scoala prin cumpararea rechizitelor scolare necesare. Poti cumpara rechizite fie din magazinele stationare, fie din cele online. Ambele variante sunt potrivite. Alege cu grija rechizitele, cumpara-le pe cele mai calitative si tine cont si de preferintele copilului tau.

Si hainutele pentru prima zi de scoala trebuie alese cu grija. Daca puiul tau va merge la o scoala cu uniforma obligatorie, vei avea nevoie de uniforma. Daca nu, alege haine frumoase pentru puiul tau si potrivite pentru mediul scolar.


Insa, copilul nu trebuie pregatit de scoala doar cu rechizite scolare. El trebuie pregatit si din punct de vedere psihic. Pentru aceasta, in primul rand evita sa vorbesti urat despre scoala sau despre profesori, chiar daca nu te referi la scoala la care va merge sau la cadrele didactice care-l vor indruma. De ce? Fiindca astfel e posibil sa-i creezi anumite asteptari fata de scoala si de ceea ce se intampla la scoala.


Vorbeste cu puiul tau si explica-i faptul ca lucrurile se vor schimba putin, explica-i pe intelesul lui faptul ca in viata lui se vor intampla anumite schimbari. Vorbeste-i cu entuziasm despre scoala, despre faptul ca va cunoaste si alti copii, despre faptul ca va avea teme de facut si ca va deveni o persoana mai responsabila. Ca parinte vei gasi cu siguranta cuvintele potrivite pentru a-l face sa inteleaga.

Pregateste-ti copilul pentru a socializa cat mai bine cu ceilalti colegi. Invata-l sa-si ceara scuze cand greseste, sa multumeasca, sa se adreseze frumos cand doreste ceva, sa nu minta, sa recunoasca daca a gresit, sa fie politicos si atent la nevoile celorlalti copii.



Inceperea scolii e o etapa frumoasa si interesanta pentru copilul tau. Pregateste-l din timp si vei vedea ca se va adapta cu usurinta. Explica-i celui mic faptul ca nu e singurul copil, faptul ca va trai in colectivitate si ca va trebui sa se adapteze pentru a-i fi cat mai bine. E normal ca parintii sa se ingrijoreze si sa se gandeasca la cum se vor descurca cei mici. E normal sa aiba temeri si tot felul de emotii negative. Insa, acestea nu trebuie transmise in nici un caz copiilor. Cu rabdare si atentie totul va fi bine. 


No comments:

Post a Comment